Een vogel laten prepareren

Als u een overleden vogel heeft gevonden kunt u deze laten prepareren. Hieronder staat stap voor stap omschreven wat u moet doen om ervoor te zorgen dat uw gevonden vogel bij een preparateur terecht komt.

Wees altijd voorzichtig met dode vogels. Deze kunnen verschillende ziekten of parasieten bij zich dragen. Draag bij voorkeur handschoenen en was altijd uw handen na contact met dode vogels.

1. Geschikt om te prepareren?

Controleer altijd eerst of de vogel niet al te lang dood is en nog geschikt is om te prepareren.
Vogel langs de weg

2. Zoek een preparateur?

Neem contact op met een gediplomeerde preparateur. Alle inheemse vogels zijn beschermd en mogen alleen door gediplomeerde preparateurs worden aangenomen.

3. Vervoersverklaring aanvragen

Vervolgens dient u een 'vervoersverklaring' aan te vragen bij het politiebureau. Met een vervoersverklaring mag u beschermde vogels transporteren. Het is aan te raden om vooraf contact op te nemen met de plaatselijke politie omtrent de te volgen procedure. Soms moet er vooraf een afspraak worden gemaakt. Een preparateur zal een vogel niet aannemen zonder vervoersverklaring. Als u naar het politiebureau gaat neem dan altijd de vogel en geldige legitimatie mee.

4. Bewaren

Zorg er voor dat de vogel zo snel mogelijk wordt gekoeld. Doe de vogel in een plastic tas welke goed afsluitbaar is met zo weinig mogelijk lucht. Plaats de goed afgesloten plastic zak vervolgens in de vriezer, niet in de koelkast!

5. Lever de vogel af bij de preparateur

Maak een afspraak met de preparateur om de vogel langs te brengen. Let op: de vervoersverklaring is slechts 3 dagen geldig!